3 min read

Fem tips for å lykkes med tankelederskap på LinkedIn

Fem tips for å lykkes med tankelederskap på LinkedIn

Veldig mange kunne tenkt seg å bli en «thought leader» på LinkedIn, men de færreste får det til.  Ty Heath, som er Global Lead for LinkedIns eget B2B Institute, har sett på hva som kjennetegner de som faktisk lykkes. 

 

Svært få kanaler kan konkurrere med LinkedIn på å treffe folk i jobbsituasjon. Ifølge LinkedIn er det to millioner nordmenn som har konto på LinkedIn. Tallene fra Ipsos SoMe-tracker i juli er en god del lavere. De sier 1,2 millioner nordmenn, hvor 42 prosent av oss er innom minst en gang i uken. Uansett er det en høy andel, spesielt blant de som har «kontorjobber». Selv om nesten tre ganger flere nordmenn har en Facebook-profil, har LinkedIn den fordelen at brukerne stort sett bruker kanalen i egenskap av sin profesjon.

LinkedIn vet dette godt. De er avhengig av godt, faglig innhold for å beholde sitt grep om publikum på denne måten. Derfor vil de veldig gjerne hjelpe deg til å bli en velrenommert tankeleder – gitt at innholdet ditt er godt nok. I tillegg til å levere innhold av høy verdi for dine yrkesbrødre og -søstre (40 prosent av norske LinkedIn-profiler tilhører kvinner) bør du også legge en plan som du følger.

Inspirasjon og informasjon

Ty Heath, LinkedIn
Ty Heath jobber i LinkedIn, blant annet med å gjøre folk i stand til å markedsføre seg på plattformen.

– Den viktigste kilden til inspirasjon, informasjon og læring på LinkedIn er fellesskapet av brukere. Vi som brukere forventer derfor at ledere og eksperter deler av sin egen innsikt og sine ideer, uttalte Ty Heath nylig under Inbound 2019 i Boston. 

Hun har det øverste ansvaret for LinkedIns B2B Institute. Heath jobber aktivt med opplæring for å sette folk i stand til å markedsføre seg selv og sine budskap på plattformen. Man kan faktisk si at det er jobben hennes å bidra til at sånne som deg og meg får økt synlighet og gjennomslag på LinkedIn.

Når du deler tanker og kunnskap om bransjens utvikling med nettverket ditt, styrker du også din egen synlighet

– Det er først når du kommuniserer din egen kunnskap at du kan etablere deg som ekspert i bransjen og synliggjør din verdi for selskapet og andre. Da deler du samtidig med kollegene dine og nettverket ditt hva du jobber med akkurat nå. Dette kan raskt få en selvforsterkende effekt, fordi det åpner for å lære av og samarbeide med andre medlemmer, sier hun.

Tankeleder-strategi

Som plattform og samfunn er LinkedIn avhengig av at innholdet som medlemmene deler holder høy kvalitet. De har derfor innstilt algoritmene sine på å fremme godt innhold som engasjerer og informerer, noe som gjør at de behøver godt innhold på flere plan. Det er ingenting i veien med å begynne enkelt og med andres innhold:

– Hvis du deler artikler eller innhold fra eksterne kilder med folk i nettverket ditt, bør du legge til din egen stemme i form av en enkel kommentar eller et spørsmål. 

Dette kan «hvem som helst» gjøre. Skal man derimot etablere seg som en tankeleder – en «Thought Leader» – er det noe som krever engasjement i større deler av organisasjonen. Det betyr ikke nødvendigvis at man må ha talegaver på president-nivå, men det skader neppe å ta til seg noen av de 7 tipsene fra Obamas taler som min kollega Einar har skrevet godt om. 

– Innholdet må være overbevisende og holde høy kvalitet. Budskapet må distribueres og fremmes over tid. Bare slik kan dere engasjere publikum og opprettholde kontakten med dem. I tillegg må dere måle hvordan innholdet presterer, slik at det kan forbedres fortløpende, sier Heath.

Last ned e-bok - Slik skapes ideer. Vår velprøvde snarvei til gode ideer.

Tankelederskap er IKKE salg

Én slik forbedring er hun tydelig på at virksomheter bør ta inn over seg før de i det hele tatt setter i gang:

– Tankelederskap handler IKKE om å selge produktet sitt, eller finne nye måter å fremstille salgs-pitch’en sin på. Det er veldig vanskelig å lage godt innhold, men vi har noen tips om hvordan man kan få produksjonen til å flyte, sier Heath, og viser til S.C.O.R.E.-rammeverket:

  • Structure: En god struktur gjør budskapet ditt enklere å forstå og huske. Det gjør det også enklere for deg å holde deg «on message» og unngå vrøvl eller tomprat.
  • Contrarian: Ingen gidder å lese og lytte dersom du bare sier det samme som alle andre allerede har sagt. Du blir mer interessant hvis du klarer å finne frem et «kontrært» budskap som går litt på tvers av det aksepterte (men som likefullt er etterrettelig og faktisk etterprøvbart).
  • Ownable: Innholdet ditt må ha et tydelig budskap som skiller organisasjonen fra andre, og som mottakerne av budskapet naturlig kan forbinde med din virksomhet. Dette er godt kjent i reklamebransjen, hvor undersøkelser har vist at opptil 84 prosent husker feil om hvem som står bak et budskap.
  • Replication: Budskapet ditt har først ordentlig verdi dersom mottakerne selv kan bruke det i sin organisasjon.
  • Expertise: Det er når innholdet på en riktig måte klarer å gjenspeile organisasjonens ekspertise at det blir lønnsomt. 

LES OGSÅ: Slik får du flere ideer til innhold

– Finn den nisjen som det er viktigst for din organisasjon å nå gjennom til, og begynn der. Det viktigste er å jobbe planmessig over tid, og lære fortløpende av resultatene dere får med det dere gjør, sier Heath.

Tankeledelse som en del av marketingmiksen

Noe som kan gjøre tankeledelse ekstra utfordrende, er at organisasjonen må ha en person som det kan gå an å bygge opp til en profil. Og selv om man har en egnet ekspert i organisasjonen, finnes det få som har hele pakken: Som kan utnytte LinkedIn fullt ut, skrive fengende tekster, holde overbevisende presentasjoner, og stå foran kamera i møte med pressen.

Vi som jobber i Nard har erfaring med tankeledelse fra selskaper som PwC, KPMG og Avanade. Der har vi erfart at dette krever et perspektiv med mer langsiktighet enn vanlige markedskampanjer – ikke ulikt metodikken som ligger til grunn for inbound-tankegangen.

Men en annen ting har vi også erfart: Med hjelp fra gode rådgivere er ingenting umulig!

Abonnér på bloggen vår

Derfor trenger alle en god brief

Derfor trenger alle en god brief

Har du noen gang leid inn en skribent og vært misfornøyd med resultatet? Kanskje var det ikke hennes eller hans feil. Her er noen ting du må passe på...

Les mer
Gratulerer, du kom i avisen! Her er seks ting du bør gjøre umiddelbart

Gratulerer, du kom i avisen! Her er seks ting du bør gjøre umiddelbart

Det er supert å komme i avisen, i hvert fall når det er hyggelig og planlagt. Men når du først er på trykk, kan noen svært enkle grep skape mye...

Les mer
Slik får du flere ideer til innhold på bloggen

Slik får du flere ideer til innhold på bloggen

Idé-tørke er like vanlig som det er farlig for bloggen deres. Nøkkelen til en levende blogg er å besvare alle spørsmålene som kunden lurer på når de...

Les mer